Tunteista kertominen on supervoima

Olen viime aikoina törmännyt uuteen haasteeseen: läheiseni ovat pyytäneet minua kertomaan enemmän tunteistani ja sanomaan nopeammin, jos jokin on pielessä. He ovat kertoneet, että saatan herkästi mennä vaitonaiseksi, jolloin minua on vaikea lukea.

pexels-photo-170781

Olen usein saanut itseni kiinni ajattelemasta, että negatiivisten tunteiden näyttäminen on jotenkin sopimatonta. Että rikon harmoniaa tai loukkaan toista, jos kerron tunteistani. Olen kuitenkin alkanut saamaan enemmän ja enemmän todisteita siitä, että näin ei ole. Olen saanut positiivista palautetta, kun olen uskaltautunut kertomaan, että nyt ärsyttää tai ahdistaa. Minulle on sanottu, että tämä puoli minussa on hyvin pidettävä ja samaistuttava.

Se tuntuu hassulta. Omassa mielessä se on juuri se rumin ja vaikein puoli itsessä. Sen suulla puhuminen tuntuu siltä, kuin laittaisi mörkön päivänvaloon ja vielä toisten nähtäville! Toisaalta kun toinen sanoo, että tuohan on aivan normaalia, tulee tunne, että mörkö-poloista paijataan ja sille kerrotaan, että se on ihan hyvä sellaisenaan.

Jos ajattelisin tunteista kertomisen olevan supervoimani, ehkä uskaltaisin sanoa kiusallisissa tilanteissa asioita, joita muut eivät sano.

Sitä aina sanotaan, että omat heikkoudet pitäisi kääntää vahvuuksiksi. Minulla ainakin kesti tajuta, mikä heikkouteni edes on. Se on tunteiden peittely ja turha häpeily. Jos ajattelisin tunteista kertomisen olevan supervoimani, ehkä uskaltaisin sanoa kiusallisissa tilanteissa asioita, joita muut eivät sano. Ehkä voisin luennoida suurille yleisöille oman elämäni häpeän tunteista pelkäämättä, että minut nähtäisiin vähemmän pätevänä. Oikein jännittää kun ajattelenkin tällaista visiota, mutta toisaalta se tuntuu motivoivalta, koska silloin voisin olla oma, kokonaisempi itseni. Haluan ajatella: ’’Tunteista kertominen on supervoima!’’

hands-people-woman-meeting

Mikä on sinun mörkösi? Miten se voisi olla supervoimasi?

Tietoa: Emilia Karjalainen

Emilia on psykologi ja kouluttaja. Hän tutkii kirjoituksissaan arjen ihmeellisyyttä ja pohtii, miten itsensä kuuntelua ja henkistä tasapainoa voi lisätä. Emilian lupaus itselleen blogin kirjoittamisesta on, että hän ei ota kirjoittamisesta stressiä ja kirjoittaa henkilökohtaisella otteella häntä inpiroivista teemoista.

Katso myös

Yksinkertainen kysymys?

Olin pari viikkoa sitten Enbuske, Veitola, Salminen- liveshown yleisössä. Oli upeaa jälleen kerran nähdä, kuinka …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *