Oravanpyörästä opintovapaalle

Opiskelujen jälkeen oli valtava into tehdä oman alan töitä, saada kokemusta, kehittää itseään ja edetä uralla. Olen ollut onnekas, että sain hyvän startin työelämään heti opiskelujen jälkeen. Olin töissä ulkomaillakin, ja olen päässyt kokeilemaan hieman erilaisia työtehtäviä. Vuosien varrella työ alkoi kuitenkin tökkiä enemmän ja enemmän. Totta kai on aina vaikeampia vaiheita työelämässä, esimerkiksi kiireinen projekti, tai kesäloman jälkeinen arkirytmin hakeminen. Omalla kohdallani oli kuitenkin kyse jo jostain muusta.

Lehdistä on voinut viime aikoina lukea ns. boreout-ilmiöstä, suomeksi tämä lienee työssä tylsistymistä. Olen pohtinut, että ehkä jotain tällaista minullekin kävi. En toki puolustele tai piiloudu termin taakse, yksinkertaisesti työtehtävät eivät vaan enää jaksaneet motivoida minua tarpeeksi. Tylsistymiseeni oli varmasti moniakin syitä, joista nostaisin esille mm. toistuvat yt-neuvottelut ja jatkuvat organisaatiomuutokset, sekä liian pitkään samankaltaisessa toimintaympäristössä työskentelyn.

Kun viime vuoden syyspuolella päätin, että jotain muutosta nykytilanteeseen on tultava, tuntui opintovapaa hyvältä vaihtoehdolta. Hyvä kaverini oli ottanut opintovapaata aiemmin, ja mitä enemmän asiaan perehdyin, sitä paremmalta ajatus tuntui. Olin aiemminkin selaillut ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon vaihtoehtoja, mutta kaupallisen koulutuksen erilaiset vaihtoehdot eivät totta puhuen houkutelleet tippaakaan. Olin kuitenkin niin väsynyt kuukausiraportointiin, merkityksettömiltä tuntuviin projekteihin, ja loputtomiin Excel-listojen pyörittelyihin, että nyt tarvittaisiin tv-kanavankin mainoslauseen mukaisesti jotain ihan muuta.

pitkospuut

Olin lukenut erä- ja luonto-oppaan tutkinnosta jo aiemminkin, mutta vasta opintovapaan mahdollisuuksien myötä tajusin, että tässähän se tilaisuus on! Olen harrastanut aktiivisesti kalastusta jo reilun vuosikymmenen, ja viime vuosina retkeily ja vaeltaminenkin ovat tulleet entistä enemmän mukaan kuvioihin. Ainakin romantisoitu ajatus siitä, että leipänsä voisi ansaita rakkaan harrastuksen parissa, kuulosti enemmän kuin hyvältä!

Ajoitukseni oli syksyllä hieman huono, sillä koulut olivat jo alkaneet. Hetkellisesti tuntui toivottomalta – en millään malttaisi enää odottaa kokonaista vuotta. Lopulta bongasin, että Hyvinkään Hyriassa koulutus oli alkamassa jo seuraavana keväänä, ja otinkin heti sähköpostitse yhteyttä koulutusvastaavaan. Laitoin hakemuksen loppuvuodesta sisään, ja jäin odottamaan helmikuun alkupuolella järjestettävää infotilaisuutta.

Hyrian järjestämä esittelytilaisuus koulutuksesta vahvisti intoani lähteä opiskelemaan. Olisin ehdottomasti halunnut päästä henkilökohtaiseen haastatteluun, mutta hakijoiden suuren määrän vuoksi piti hakemus jättää kirjallisesti. Hioin vastauksiani todella pitkään. Kahdeksantoista aloituspaikkaa ja yli viisikymmentä hakijaa, jännäksi veti. Maaliskuun puoliväliin mennessä luvattiin tuloksia, ja eräänä kauniina kuukausipalaveriaamuna vilkaisin jo sähköpostin esikatselukentästä hyvät uutiset – ”Tervetuloa opiskelemaan erä- ja luonto-oppaaksi”. Tästä se alkaisi!

Ja keskellä virtaa joki

Nyt olen siis mielenkiintoisella matkalla kohti ammattitutkintoa, ja sen myötä mahdollisesti aivan toisenlaisia työelämän kuvioita. Tätä tekstiä kirjoittaessa olen ollut aika tarkalleen puoli vuotta opintovapaalla, enkä ole sekuntiakaan päätöstäni katunut – päinvastoin. Aika näyttää mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Suin päin ei alan vaihtoon kuitenkaan kannata rynnätä, mutta itseään kannattaa kuunnella. Omalla kohdallani päätös kypsyi pitkään.

Opintovapaasta kannattaa lukea lisää osoitteesta www.koulutusrahasto.fi. Aikuiskoulutuksia voi usein sovittaa yhteen myös työelämän kanssa, jolloin palkattomista koulupäivistä voi saada tukea. Opintovapaa on lakisääteinen, eikä työnantaja voi ehtojen täyttyessä kieltää opintovapaata työntekijältä. Tällä hetkellä hallitus käy budjettineuvotteluita, ja Koulutusrahaston sivuilta löytyy tietoa mahdollisista tulevista muutoksista. Opintovapaa on mahdollisten heikennystenkin jälkeen kuitenkin varteenotettava vaihtoehto tällä hetkellä työssä käyville, uudesta ammatista haaveileville potentiaalisille alanvaihtajille.

Tietoa: Jani Heinonen

Jani on tuleva erä- ja luonto-opas. Tällä hetkellä opintovapaata viettävä potentiaalinen alanvaihtaja. Luonto hämmästyttää, ja sinne haluaa aina vaan uudelleen. Kalakantojen ja vesistöjen hyvinvointi erityisen lähellä sydäntä.

Katso myös

Kolme prosessia psyykkisen pahan olon taustalla (osa 2/3)

Jokainen ihminen tuntee olonsa välillä hyväksi ja välillä huonoksi. Elämään kuuluu sekä iloa että kärsimystä. …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *