Joogaa mielessä: Voivatko rajoitukset vapauttaa?

Joogafilosofian Yamat eli eettiset elämänohjeet voi nähdä arvoina tai vaikkapa hyvinvointitaitoina.

Brahmacarya

Brahmacarya eli pidättäytyminen tarkoittaa aistien hallintaa. Tästä minun on ollut jotenkin vaikea koota ajatuksiani. Mitä kivaa jää, jos ei aistitietoa saisi ottaa vastaan sellaisena kuin se tulee? Miten markkinatalouden maailmassa, jossa välitön mielihyvä on hyve, voi muuttaa ajattelutapaa?

Me olemme tottuneet saamaan sen, mitä haluamme. Sen ei tarvitse olla edes mitään isoa. Jos tuntuu, että raskaan päivän päätteeksi on ansainnut Netflixiä, me mahdollisuuksien mukaan toteutamme sen. Olemme tottuneet tekemään asioita ja valintoja sillä perusteella, mikä tuottaa meille eniten ja mielellään välitöntä mielihyvää.

Mitä pahaa siinä on?

Joogafilosofian Yamojen perimmäinen ajatus on rajoittaa elämää. Jos haluaa noudattaa Yamoja, on hyväksyttävä, ettei voi aina tehdä niin kuin kullakin hetkellä huvittaisi.

Miksi?

Eläminen omien arvojen mukaisesti tuottaa palkinnon pidemmällä tähtäimellä. Kun oppii ajattelemaan näin, Yamojen noudattaminen ei olekaan aina rasite, vaan keino oppia keskittymään siihen, mikä on olennaista. Valinta valinnalta aivot oppivat pitämään niistä asioista, jotka tekevät meille aidosti hyvää ja luopumaan niistä, jotka tuottavat vain hetkellisen nautinnon.

Brahmacarya elävässä elämässä

Käytännössä Brahmacaryan noudattaminen voisi tarkoittaa minun elämäni esimerkiksi seuraavaa: Minulla on ollut töissä pitkä ja intensiivinen päivä. Työpäivän jälkeen käyn ohjaamassa yhden ilmajoogatunnin ja kun vihdoin pääsen kotiin, olen levoton, väsynyt ja nälkäinen. Minun tekisi mieli hautautua suihkun jälkeen sohvalle nauttimaan laatikossa odottavasta suklaasta, vaikka tiedän, että syön suklaata kuitenkin liikaa, jonka jälkeen poden huonoa omaatuntoa ja minulla on fyysisesti paha olo. Mutta kun se hetkellinen mielihyvä! Brahmacaryaa noudattaessani tiedän, ettei suklaan syöminen edistä pitkän tähtäimen tavoitteitani, kuten tyytyväisyyttä, rauhaa ja terveellisiä elämäntapoja. Siksi säästän suklaan toiseen hetkeen ja valitsen jotain ravitsevampaa iltapalaa.

Vapauttavia rajoituksia?

Brahmacaryan tai muiden Yamojen noudattaminen ei ole aina helppoa. Joogisen elämäntien valinnut tai kuka tahansa, joka haluaa elää arvojensa mukaisesti, joutuu useiden kiperien valintojen eteen päivittäin. Miten tasapainotella arvojen ja hetkellisen mielihyvän välimaastossa?

Eikä aina tarvitsekaan. Itsen kuuntelu tarkoittaa kehon ja mielen rehellistä kuuntelua. Silloin ei ole tarpeen blokata tietynlaisian toiveita tai pyyntöjä, koska pahimmillaan ne kasautuvat meihin ja aiheuttavat erinäisiä sekä fyysisiä että psyykkisiä ongelmia. On taito osata tunnistaa ne hetket, jolloin kaipaamme välitöntä mielihyvää ilman yleviä tavoitteita.

Tietynlaiset toistuvat kutsumukset mielessämme ovat usein merkityksellisiä ja kuuntelun arvoisia. Esimerkiksi jokailtainen makeanhimo voi kertoa useista asioista, kuten:

  1. Et ole välttämättä syönyt tai juonut riittävästi päivän aikana.
  2. Ruokavaliosi ei ole sisältänyt riittävästi hiilihydraatteja.
  3. Olet totuttanut vartalosi sokerin tuottamaan insuliinipiikkiin tiettyinä aikoina.
  4. Olet totuttanut mielesi tietyntyyppiseen herkuttelukäyttäytymiseen.
  5. Syöt tylsyyteen tai purkaaksesi tiettyjä tunteita.

Toistuvat viestit on syytä käydä läpi. Mitä kehosi tai mielesi haluaa sinulle kertoa? Miten voisit muuttaa tottumuksiasi niin, että kehosi ja mielesi olisivat tyytyväisempiä?

Toisinaan mielihyvää huutelevat kutsumukset ovat aiheettomia ja syntyvät siinä lähteessä, josta pulppuaa ihmisyyden ihmeellisyys. Ehkä suklaanhimo silloin tällöin ei tarkoita mitään sen kummempaa, kuin käärepaperin rapinaa ja siitä syntyvää hetkellistä hyvää mieltä. Sekin on silloin tällöin täysin ok.

Elämää ei kannata rajoittaa turhilla asioilla. Keskity siihen, mikä on sinun elämässäsi olennaista. Paikanna se päämäärä, jota kohti haluat mennä ja taivuta ajatuksesi ja tekosi sen palvelijoiksi. Silloin sillä, mitä teet, on tarkoitus.

Rakkaudella,

Merianna Rossi (merianna.rossi@gmail.com)

Verkkosivut: Onnittelut onnesta

Joogaa mielessä -postaussarjassa ilmestyneet tekstit:

Tietoa: Merianna Rossi

Hyvinvointiohjaaja, sisällöntuottaja, kirjoittaja ja opiskelija. Merianna auttaa ihmisiä tutustumaan itseensä ja löytämään omat voimansa aktiivista elämää varten. "What I'm looking for is not out there, it's in Me." - Helen Keller

Katso myös

Marraskuun tsemppikirje just sulle! <3

Välillä toivon, että sinä näkisit itsesi, niinkuin minä näen sinut: kauniina, vahvana ja hauraana samaan …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *