Harjoittele lomalla pelotonta heittäytymistä hetkeen

Alkavaan lomaan liittyy vahva odotuksen tunne. Lomasuunnitelmat saattavat tuottaa kutkuttavaa odotusta ja epämääräiset suunnitelmat ahdistusta. Tässä vinkkejä siihen, miten voit harjoitella lomalla pelotonta heittäytymistä hetkeen. Tai, miksi et aloittaisi jo nyt?

  1. Tiedosta, että mieli on työkalu asioiden aikaansaamiseksi

Suunnittelu, odotus ja asioiden järjestely on iso osa elämäämme. Myös keskusteluissa läheisten kanssa on tapana keskittyä siihen, mitä kukin on suunnitellut tekevänsä. Mielemme eli kyky ajatella ja kyky kokea tunteita asioista, jotka eivät tapahdu nyt, on mahtava taito. Se on kuitenkin taito, jota suurin osa meistä käyttää liikaa ja liian suurina annostuksina. Mieli on työkalu. Kun olet järjestänyt kesälomasuunnitelmiesi perusasiat kuntoon, palaa takaisin nykyhetkeen. Käytä mieltäsi kuin ’’lisäakkuna’’ jonka aktivoit saadakseni pakolliset käytännön asiat kuntoon.

  1. Haasta käsityksesi ajasta

’’Kuvittele maapalloa ilman ihmisiä. Olisi vain kasveja ja eläimiä. Olisiko silloin menneisyyttä ja tulevaisuutta? — ’’Mikä päivä tänään on?’’ – mikäli ketään kysyjää olisi – olisi täysin mieletön. Tammea ja kotkaa tuollaiset kysymykset hämmentäisivät. ’’Mikä aika?’’ ne kysyisivät. ’’No, tietysti tämä hetki. Aika on nyt. Mitä muuta sitten on?’’ (Eckhart Tolle, Läsnäolon voima)

 

Ilmennä kesälomallasi tätä ajatusta. Aisti, että olet osa luontoa ja pelkästään se että olet tässä, hengität ja olet vapaa, on melko ihmeellistä. Et tarvitse pitkääkään lomaa päästäksesi tähän moodiin. Kerää näitä hetkiä, oli lomasi sitten pitkä tai vain parin päivän mittainen.

  1. Ota tavaksi kysyä, ’’mitä minussa tapahtuu nyt?’’

Omien tunteiden ja ajatusten havainnointi on osa läsnäolon taitoa. Tarkkaile myös lomalla tuomitsemattomasti sinussa herääviä asioita. Loma saattaa luoda tilaa ilon ja tyytyväisyyden tunteille tai yhtä lailla peloille ja epävarmuuksille. Suhtaudu kiinnostuneesti sinussa tapahtuviin asioihin ja luota siihen, että kaikilla tunteilla on tarkoitus. Näin voit nauttia lomasta kokonaisena omana itsenäsi ilman, että sinun tarvitsee pakottaa itseäsi mihinkään.

Toivotan sinulle lämmintä kesää ja antoisia oivalluksen hetkiä!

Tietoa: Emilia Karjalainen

Emilia on psykologi ja kouluttaja. Hän tutkii kirjoituksissaan arjen ihmeellisyyttä ja pohtii, miten itsensä kuuntelua ja henkistä tasapainoa voi lisätä. Emilian lupaus itselleen blogin kirjoittamisesta on, että hän ei ota kirjoittamisesta stressiä ja kirjoittaa henkilökohtaisella otteella häntä inpiroivista teemoista.

Katso myös

Yksinkertainen kysymys?

Olin pari viikkoa sitten Enbuske, Veitola, Salminen- liveshown yleisössä. Oli upeaa jälleen kerran nähdä, kuinka …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *