3 syytä suunnata Pohjois-Italian Dolomiiteille

Syksyllä ilmojen viilentyessä moni alkaa tutkailemaan vaihtoehtoja seuraavan talven lomakohteiksi, suunnitelmallisimmat henkilöt lyövät lukkoon jo mahdollisesti seuraavan kesälomakauden reissuja. Sateisina syysiltoina on mukava muistella myös menneitä reissuja, joista itselleni viimeisin pidempi reissu oli heinäkuun alussa matka Pohjois-Italiaan. Kohde teki siinä määrin minuun vaikutuksen, että halusin jakaa muutamia ajatuksia minkä vuoksi suosittelen Pohjois-Italian Dolomiiteille lähtöä seuraavaksi lomakohteeksi kaikille liikunnasta pitäville.

  1. Luonto ja maisemat

Tykkäsitpä liikkua pyörällä tai jalan, reittejä ja upeita näköaloja löytyy Dolomiiteilta niin paljon ettei yhden kesälomankaan aikana kaikkea ehtisi kokea. Dolomiitteja ei ole turhaan julistettu Unescon maailmanperintökohteeksi, ja maisemat on päästävä kokemaan paikan päällä ennen kuin niiden todellinen jylhyys avautuu kunnolla (googlettamalla voi tokia hakea esimakua tulevasta!). Pyöräilyreittejä kulkee niin laaksoissa mutkaisilla ja jyrkillä asfalttiteilä kuin korkeammalla vehreissä niittymaisemissa. Vaellusreittejä löytyy vaativaankin makuun, ja upeille vaellusreiteille pääsee monesti myös nousemaan funiculaarilla.

Erityisen hienoja maastoja löytyy Dolomiiteilta suunnistukseen, ja kiipeilyn ystävät voivat pistäytyä huiputtamassa Pohjois-Italian paikallisia reittejä esimerkiksi Arcossa tai Comojärvellä. Jos vuoristoteillä ajaminen ei huimaa sinua, niin maisemien ihailu autoillen tai moottoripyöräillen onnistuu myös! Kannattaa kuitenkin varata reilusti aikaa myös lyhyeltä näyttäviin siirtymiin, sillä tiet ovat paikoin erittäin mutkaisia ja kapeita.

  1. Makuhermoja kutittelevat päivälliset

Italialainen ruoka ei ole pidemmän päälle terveyden kannalta optimaalista, mutta paikallisen keittiön antimista nauttiminen on olennainen osa myös viikon tai parin urheilulomaa. Jos nautit lounaaksi esimerkiksi eväistä koostuvan kevyen piknikin luonnossa kesken vaelluksen, niin viimeistään kolmen ruokalajin päivällisen nauttiminen illalla täyttää liikunnantäyteisestä päivästä syntyneen kulutuksen. TripAdvisorin avulla suosituimmat ja korkeimmalle arvostellut paikalliset ravintolat löytyvät älypuhelimella helposti, ja toki paikallisilta vinkkien kysyminen auttaa myös ruokapaikan valitsemisessa.

Dolomiittien ruokakulttuurista löydät myös vivahteita Sveitsistä ja Itävallasta, joten pelkällä pitsalla ja pastalla ei tarvitse vatsaansa täyttää elleivät ne satu olemaan lempiruokiasi. Paitsi että italialaisen keittiön maut ovat kohdallaan, Pohjois-Italian ravintoloiden asiakaspalvelu on varsin lämminhenkistä ja viihtyminen taattu!

  1. Lyhyet matkat muihin kohteisiin

Jos lähdet tutustumaan Pohjois-Italiaan autolla ja olet suunnittelut pidempää reissua, voit lyhyiden etäisyyksien ansiosta piipahtaa matkallasi myös naapurimaissa tai suunnata vaikkapa Venetsiaan jos pidät historiallisista kohteista. Loman päätteeksi voit myös suunnata suurkaupunkeihin shoppailemaan, esimerkiksi Milanoon pääset dolomiiteilta moottoriteiden ansiosta noin neljässä tunnissa. Aktiiviloman alkuun tai loppuun voi myös yhdistää auringonottoa ja uimista joko meressä tai järvessä, ja oma suositukseni Pohjois-Italiassa onkin majoittua Gardajärven rannassa Desenzano del Gardassa, josta pääset hetkessä hiekkarannalle ja pienen ajomatkan jälkeen myös vaeltaman järven molemmin puolin vuorille.

Tietoa: Johannes Turunen

Hyvinvoinnista kiinnostunut oman elämänsä mad scientist. Matkalla suorittamisesta läsnäoloon niin urheilussa kuin arjessa. Yksi Wellnesstiedon perustajista.

Katso myös

Pieni “ihmiskokeeni” 2/2

Toukokuu siinä vierähti että ehdin tutustua mahdollisimman moneen yhteyttä ottaneeseen ihmiseen. ks. ensimmäisestä osasta millaisella …

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *